Rýchly kontakt

037 / 65 559 66

suntravel@suntravel.sk

To najkrajšie z Istanbulu

Destinácia: Turecko, Istanbul
Kód zájazdu: 1336884
Cena od: 355 €
Príplatky od: 200 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

15.05.2024 5 dní 355 € +200 € odlet: Bratislava letecká
22.05.2024 5 dní 355 € +200 € odlet: Bratislava letecká
29.05.2024 5 dní 355 € +200 € odlet: Bratislava letecká
05.06.2024 5 dní 355 € +200 € odlet: Bratislava letecká
12.06.2024 5 dní 375 € +200 € odlet: Bratislava letecká
19.06.2024 5 dní 400 € +200 € odlet: Bratislava letecká

Popis zájazdu

Istanbul je historické mesto, ktoré ponúka návštevníkom bohatú kombináciu histórie, kultúry a architektúry. Mesto je známe svojou rozmanitou architektúrou, ktorá odráža rôzne vplyvy z rôznych období. Istanbul je miestom spojenia Európy s Áziou, čo prináša do mesta rôznorodú kultúrnu atmosféru. Istanbul je rozdelený Bosporským prielivom. Turecký Bosporský prieliv prechádza mestom a pripája sa k Marmarskému moru. Plavba po Bospore vám umožní vidieť mesto zo zvláštneho pohľadu a obdivovať nádherné výhľady. Turecká kuchyňa je bohatá a rozmanitá. V Istanbule môžete vychutnať tradičné jedlá, ako je kebab, baklava, či turecký čaj. Mesto je plné útulných reštaurácií a uličných stánkov, kde si môžete vychutnať autentické jedlo. Mesto je známe svojou kultúrnou rozmanitosťou vďaka histórii, ktorá zahŕňa vplyvy rôznych kultúr a náboženstiev, ktoré tvoria jedinečnú atmosféru mesta. Celkovo vzaté, Istanbul je fascinujúce miesto, ktoré spája históriu, kultúru a prírodnú krásu, čo robí z návštevy tohto mesta nezabudnuteľný zážitok.

Program:
1.deň
Prílet do Istanbulu. Privítanie sprievodcom a ubytovanie v hoteli. Voľný čas.

2.deň
Odchod do starej časti Istanbulu. Návšteva Topkapi paláca,  mešity Hagia Sofia, Modrej mešity, Hypodromu. Voľný čas.


Topkapi palác bol postavený v 15. storočí a bol sídlom osmanských sultánov po viac ako 400 rokov. Palác slúžil ako centrum politiky a správy Osmanskej ríše a bol miestom, kde sa rozhodovali osudové otázky. Palác obsahuje mnoho vnútorných nádvorí, pavilónov a komnát, ktoré svedčia o pôsobivej architektonickej histórií. Medzi významné budovy patria Audience Chamber, Council Hall a Enderun, ktorý bol sultánovou školou. Palác je obklopený rozsiahlymi záhradami a ponúka nádherný výhľad na Marmarské more, Bosporský prieliv a časť Istanbulskej časti sultánskej. Topkapi palác je jedným z najdôležitejších historických miest v Istanbule a je zároveň symbolom bohatstva a veľkoleposti Osmanskej ríše. Je to fascinujúce miesto so širokým historickým významom.

Hagia Sophia, pôvodne postavená ako byzantská katedrála v Konštantínopole (dnešnom Istanbule), je jednou z najvýznamnejších a najznámejších historických pamiatok v meste. Jej názov "Hagia Sophia" v preklade z gréčtiny znamená "Bohatá múdrosť" alebo "Svätá múdrosť".

Po dobytí mesta Osmanmi v roku 1453 Mehmedom II. sa Hagia Sophia stala mešitou a slúžila takmer 500 rokov ako modlitebné miesto. V interiéri Hagia Sophia sa nachádzajú vzácne mozaiky a fresky, ktoré zobrazujú náboženské motívy. Po vzniku Tureckej republiky v roku 1923 sa Hagia Sophia stala múzeom, pričom sa v nej nachádzali cenné umelecké a historické artefakty. Tento stav trval až do roku 2020. V roku 2020 turecká vláda rozhodla, že Hagia Sophia bude opäť slúžiť ako mešita a zrušila jej status múzea.

Modrá mešita, známa aj pod názvom Sultan Ahmedova mešita, je jednou z najslávnejších a najkrajších mešít v Istanbule. Modrá mešita bola postavená v 17. storočí počas vlády osmanského sultána Ahmeda I. Je známa svojou šestnásťkopulovou architektúrou a elegantným dizajnom. Je pomenovaná podľa modrých dlaždíc, ktoré zdobia jej vnútorné priestory. Unikátne ručne maľované modré dlaždice sú charakteristickým prvkov mešity, zdobia vnútorné steny a oblúky mešity so vzormi kvetov, geometrických tvarov a iných ornamentov.

Mešita má štyri veľké minarety, ktoré sú viditeľné z rôznych častí Istanbulu.

Hlavný obvodový oblúk, ktorý nesie kopulu, je tiež zdobený mozaikami a písmenami z Koránu.

Modrá mešita (mešita sultána Ahmeda I.): Táto mešita je známa svojím komplexným dizajnom a modrými dlaždicami, ktoré zdobia vnútorné priestory. Je otvorená verejnosti, a návštevníci by si mali všimnúť prísny štýl obliekania pri návšteve mešity.

Konštanínopolský hipodróm (Hippodrome of Constantinople), známy aj ako Hypodrom, bol významným miestom v meste Byzantského cisárstva. Bolo to miesto verejných podujatí, konaní súbojov v koči a slávnostných udalostí počas rôznych historických období.

Hipodróm bol postavený v roku 203 nášho letopočtu za vlády cisára Septimiusa Severiusa.

Dnes je miesto bývalého hipodrómu námestím Sultána Ahmeta, známe aj ako Sultanahmet Square (turecky Sultanahmet Meydani). Je to jedno z najznámejších a najrušnejších námestí v Istanbule. Dnes sa tu nachádzajú tri stĺpy. Prvým je egyptský obelisk, ktorý do Konštantínopolu priviezli počas vládnutia cisára Theodosiusa, druhým je Hadí stĺp, ktorý sa pôvodne nachádzal v Delfách a tretím je Stĺp Konštantína Porfyrogeneta. Vďaka blízkosti historických pamiatok ako Hagia Sofia, Modrá mešita a Topkapi palác a je obľúbeným miestom turistov i miestnych obyvateľov.

3.deň
Návšteva nového sultánskeho paláca „Dolmabahçe“, plavba loďou po Bospore, návšteva mešity Süleymana Veľkolepého, nákupy vo Veľkom bazáre, návšteva fabriky na výrobu kožených odevov, voľný čas.

Palác Dolmabahçe je nádherný a impozantný palác, postavený v 19. storočí počas vlády osmanského sultána Abdülmecida I. Palác sa nachádza na európskej strane Istanbulu pri brehu Bosporu, v blízkosti mosta Bosporus. Je to rozsiahly palác s mnohými komnatami, sálami a pavilónmi.

Hlavný pavilón paláca Dolmabahçe je najvýraznejšou časťou. Obsahuje kráľovské apartmány, oficiálne a spoločenské miestnosti, ako aj recepčné sály. Jeho hlavná sála má rozľahlú podlahu pokrytú najväčším ručne tkaným kobercom na svete.

Palác zahŕňa aj Diamantový pavilón, ktorý slúžil ako letná rezidencia a Záhradný pavilón, ktorý ponúka nádherný výhľad na Bospor a Zlatý roh.

Pred palácom sa nachádza pamätník - starý parník menom "Raketa", na ktorom bol pri prechode Bosporom posledný raz nesený zakladateľ moderného Turecka, Mustafa Kemal Atatürk.

Plavba loďou po Bospore je jedným z nezabudnuteľných zážitkov, ktorý Istanbul ponúka. Bospor je úžina, ktorá oddeľuje európsku a ázijskú časť Istanbulu, prepája Marmarské more a Čierne more.

Plavba loďou po Bospore vám poskytne úžasné výhľady na panorámu Istanbulu, pričom budete mať možnosť obdivovať historické pamiatky, ako sú Hagia Sophia, Modrá mešita, Topkapi palác a Sulejmanova mešita, z úplne iného uhla pohľadu. Plavba je nezabudnuteľným spôsobom, ako preskúmať bohatú históriu a krásu Istanbulu. Je to príjemný spôsob, ako sa dostať k ikonickým pamiatkam mesta a zároveň si vychutnať jedinečný výhľad na panorámu mesta.

Mešita Sulejmana Veľkolepého, známa aj ako Sulejmanova mešita, je jednou z najkrajších mešít v Istanbule. Nachádza sa na kopci, z ktorého je nádherný výhľad na mesto. Mešita bola postavená v rokoch 1550 až 1557 počas vlády osmanského sultána Sulejmana I. Mešita je považovaná za jedno z najlepších diel Mimar Sinana a vyniká svojou harmonickou a elegantnou architektúrou. Má veľkú centrálnu kopulu podporenú malými kopulami a štyrmi veľkými minaretmi. Vnútri mešity nájdete bohatú výzdobu vrátane krásnych dlaždíc, písma z Koránu a osmanských umení. Okolo mešity sa nachádzajú rozsiahle dvory, ktoré slúžia ako miesto pre modlitby a spoločenské udalosti. Mešita obsahuje mihráb, čo je výrazný oblúk, ktorý ukazuje smer k Mekke a minber, odkiaľ sa imám modlí a prednáša náboženské kázne.V areáli mešity sa nachádza aj tzv. "Kupola Haremu," kde sú pochovaní sultán Sulejman I., jeho manželka Hürrem Sultan a niektorí z ich potomkov.

Veľký bazár, známy aj ako Kapaliçarşi, je jedným z najväčších krytých trhov na svete. Veľký bazár bol postavený v 15. storočí počas vlády osmanského sultána Mehmeda II. Po otvorení v roku 1461 sa stal dôležitým centrom obchodu a kultúry. Veľký bazár zaberá obrovskú plochu a má viac ako 60 krytých uličiek a viac ako 4 000 obchodov. V bazári nájdete obchody so všetkým od šperkov, textilu a kobercov po keramiku, kožu, suveníry, ale aj obchody zamerané na tradičné turecké výrobky a potraviny, vrátane mnoha ďalších produktov. Je známy aj svojou orientálnou atmosférou a výnimočným sortimentom.

Veľký bazár je nielen miestom pre obchodovanie, ale aj pre tradičné prostredie, kde môžete zažiť autentickú tureckú atmosféru.

4.deň
Návšteva nového Taksim námestia, Pierre Lotti Hill kopec, Galataport, turecký večer na lodi.

Námestie Taksim je známe námestie v štvrti Beyoglu a považuje sa za centrálny bod mesta. Taksim námestie je obklopené obchodmi, reštauráciami, hotelmi a kultúrnymi pamiatkami. Jedným z významných prvkov Taksim námestia je Pamätník republiky (Cumhuriyet Aniti), ktorý pripomína vyhlásenie Tureckej republiky. Za zmienku určite stojí aj Atatürkovo kultúrne centrum, kde sa konajú rôzne kultúrne podujatia, ako sú koncerty, divadelné predstavenia a výstavy.

Pierre Lotti Hill sa nachádza v istanbulskej štvrti Eyüp a je obľúbeným turistickým miestom známym pre svoj úchvatný výhľad na mesto. V blízkosti sa nachádza Eyüp Sultan mešita, ktorá je zasvätená Eyüp Sultanovi, spoločníkovi Proroka Mohameda. Okolie Pierre Loti Hill je tiež plné úzkych a malebných uličiek, ktoré stoja za prechádzku. Tieto uličky sú plné tradičných domov, reštaurácií a obchodov, kde si môžete vychutnať autentickú atmosféru Istanbulskej štvrte Eyüp.

Galataport je moderný polyfunkčný komplex, ktorý sa nachádza v historickej časti mesta na brehu Zlatého rohu. Nachádzajú sa tu prístav, kultúrne a zábavné zariadenia, obchody, reštaurácie a nádherná promenáda

V prípade záujmu turecký večer na lodi. Ponúkame nezabudnuteľnú večeru uprostred Bosporu s jasnými svetlami na mostoch v blízkosti pôsobivých historických budov. Hneď ako nastúpite, privíta vás skúsená posádka a privedie vás k vášmu stolu na túto nezabudnuteľnú večernú plavbu cez impozantný Bospor, podávanú večeru a hneď po nej zábavný tanečný program. Menu: tradičné turecké studené predjedlá, čerstvý sezónny šalát, grilované mäso, ryby, ovocie, turecká káva, neobmedzené množstvo miestnych nápojov vrátane širokého výberu miestnych vín, pivo v cene s alkoholickými a nealkoholickými nápojmi.

5.deň
Po raňajkách transfer na letisko, odlet do Bratislavy.

V cene je zahrnuté
4x ubytovanie v 4* hotely (Tryp by Wyndham / Clarion Mahmutbey alebo podobný) s raňajkami, letecká doprava Bratislava - Istanbul - Bratislava, príručná batožina do 8kg s rozmermi 55x40x20cm , transfer letisko - hotel - letisko, sprievodca, doprava a prehliadky podľa programu bez vstupov

V cene nie je zahrnuté
Povinné príplatky: servisné poplatky 200 Eur na osobu
Vstupy do pamiatok, múzeí, atrakcií
Orientačné ceny niektorých vstupov na osobu:
Hagia Sofia – 25 Eur, Topkapi palác – 45 Eur, Program 3. deň – 80 Eur vrátane vstupov a plavby loďou, Program 4. deň – 45 Eur, Turecký večer na lodi – 60 Eur
Poznámka: Ceny vstupného sú aktuálne a môžu sa meniť, platia sa na mieste

Odporúčaný doplatok: komplexné cestovné poistenie základné 3 Eur na osobu na deň alebo poistenie Pandemic 4 Eur na osobu na deň alebo poistenie Exclusive 4,5 Eur na osobu na deň.

Upozornenie: Pri cestách do Turecka musia mať slovenskí občania vrátane detí platný cestovný doklad, ktorým je cestovný pas. Pas musí platiť minimálne o 150 dní dlhšie, než je dátum (deň) vstupu na územie Turecka. V zmysle platného zákona, vstup na územie Turecka nebude umožnený s pasom, ktorý má kratšiu dobu platnosti. Zároveň v pase musí byť aj dostatok voľného miesta (minimálne 2 čisté voľné strany) pre vstupné a výstupné pečiatky orgánov hraničnej a pasovej kontroly. 

Program sa v závislosti od počasia môže meniť.           

To najkrajšie z Istanbulu

Oslavujeme
Sun Travel Nitra oslavuje 20 rokov
Navštívte nás na
Sun Travel Nitra na Facebooku
Partneri
Chorvátske turistické združenie

Kontaktujte nás

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Informačná povinnosť prevádzkovateľa pri spracúvaní osobných údajov.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »